desfile_dia_muertos

Disney va intentar registrar el Dia dels Morts, però… no va poder

La pel·lícula Coco de Disney ens va emocionar a través d’una història familiar entranyable que transcorre durant el Dia de Morts a Mèxic.

Amb aquesta pel·lícula, Disney va voler registrar el nom “Dia de Morts”. No és perquè cada vegada que un mexicà celebrés el Dia de Morts hagués de pagar drets, sinó perquè volien fer negoci amb el marxandatge al voltant de la pel·lícula basada en aquesta festivitat mexicana. Finalment, Disney va desistir del seu intent d’“apropiació cultural” i, per contra, per al seu projecte final, va aconseguir assessorament cultural per desenvolupar els personatges, la narrativa i els escenaris ajustats a la tradició i les creences que giren al voltant del Dia de Morts.

El Dia de Morts és part del Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat de la UNESCO. I bé amb aquesta celebració, bé amb Halloween, la Fiesta de los Finaos, dels Sants o Tot sants, el Samhain o el Gaztañerre Eguna, recordar amb estima els éssers estimats que han marxat pot ser una bona ocasió per gaudir i celebrar la vida amb els que encara hi són.

Articles relacionats

T’ha agradat aquest article? Aquí tens d’altres articles que et poden interessar